uz-logo-pion-2.png

Żywienie człowieka i dietoterapia / Technologia żywności i zywienia człowieka

Żywienie człowieka i dietoterapia I stopnia

Studia pierwszego stopnia

Absolwent kierunku Żywienie człowieka i dietoterapia uzyskuje tytuł zawodowy inżyniera. Posiada wiedzę i umiejętności umożliwiające prowadzenie samodzielnej, efektywnej ekonomicznie i zorientowanej na potrzeby rynku działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa żywieniowo-dietetycznego, współpracy z branżą wellness i fitness prowadzenia działalności z zakresu żywienia zbiorowego lub podjęcie pracy w przedsiębiorstwach przetwórstwa żywności, kontroli obrotu żywnością. Wiedza i umiejętności praktyczne z zakresu chemii żywności oraz nauk żywieniowych w połączeniu z naukami technologicznymi, technicznymi oraz ekonomicznymi umożliwiają wszechstronny rozwój i szerszą możliwość wyboru dróg kariery zawodowej po ukończeniu studiów. Absolwent kierunku Żywienie człowieka i dietoterapia:

  • potrafi integrować wiedzę teoretyczną z wielu dziedzin technologii żywności i doradztwa żywieniowego z doświadczeniami praktycznymi nabytymi już w trakcie studiów.
  • potrafi organizować linię produkcyjną zakładu żywienia zbiorowego i przetwórstwa spożywczego oraz stworzyć gabinet doradztwa żywieniowego włącznie z doborem specjalistycznych urządzeń, umie przeprowadzić kalkulację ekonomiczną danego przedsięwzięcia.
  • ma doświadczenie i posiada umiejętności w rozwiązywaniu zadań praktycznych w zakresie żywienia człowieka oraz doradztwa dietetycznego zdobyte w zakładach prowadzących żywienie zbiorowe, gabinetach doradztwa dietetycznego oraz zakładach przetwórstwa i badania żywności.
  • rozumie zasady funkcjonowania rynku oraz marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka oraz doradztwem dietetycznym.
  • zna język obcy i potrafi posługiwać się terminologią specjalistyczną w stopniu umożliwiającym korzystanie z literatury fachowej.

Zdobyta wiedza i umiejętności praktyczne sprawiają, że absolwent kierunku Żywienie człowieka i dietoterapia jest przygotowany do podjęcia zarówno studiów drugiego stopnia jak i pracy związanej z doradztwem żywieniowym (doborem optymalnej diety), promocją prawidłowego żywienia lub żywieniem zbiorowym. Absolwent może także pracować w laboratoriach badawczych oraz w zakładach przetwórstwa spożywczego. Wyraźnie profilowane wykształcenie techniczne z gruntownym praktycznym przygotowaniem informatycznym, ekonomicznym i menadżerskim gwarantuje zatrudnienie lub tworzenie własnych firm przez absolwentów w firmach doradztwa żywieniowego, żywienia zbiorowe, edukacji żywieniowej a także w zakładach pracy zajmujących się szeroko pojętym przetwórstwem żywności.

 

Koordynator praktyk

Dr inż. Halina Bartkiewicz. Źródło: archiwum Wydziału

Dr inż. Halina Bartkiewicz
E-mail : h.bartkiewicz@wzs.uz.zgora.pl

Kierunki studiów:
Żywienie człowieka i dietoterapia

Terminy odbywania i wymiar godzin praktyk zawodowych

Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia

  • studia I stopnia - inżynierskie

Nabór 2021/2022

  • Semestr 2 (4 tygodnie - 120 godzin) - praktyka zawodowa (lipiec - 15 wrzesień)
  • Semestr 4 (10 tygodni - 300 godzin) - praktyka zawodowa (lipiec - 15 wrzesień)
  • Semestr 6 (10 tygodni - 300 godzin) - praktyka zawodowa (lipiec - 15 wrzesień)

Nabór od 2022/2023

  • Semestr 2 (6 tygodni - 180 godzin) - praktyka zawodowa I (lipiec - 15 wrzesień)
  • Semestr 4 (9 tygodni - 270 godzin) - praktyka zawodowa II (lipiec - 15 wrzesień)
  • Semestr 6 (9 tygodni - 270 godzin) - praktyka zawodowa III (lipiec - 15 wrzesień)

 

Praktyka zawodowa na poszczególnych kierunkach realizowana jest zgodnie z opisem dostępnym w systemie SylabUZ: sylabuz.uz.zgora.pl

Praktyka zawodowa na poszczególnych kierunkach realizowana jest zgodnie z obowiazującym na Uczelni Regulaminem zawodowych praktyk studenckich.

Dokumenty na praktykę

Pliki do pobrania

Dodatkowe informacje

Na kierunku żywienie człowieka i dietoterapia praca inżynierska może mieć charakter eksperymentalny lub przeglądowy. Praca dyplomowa za zgodą Dziekana może być napisana w jednym z języków kongresowych.

1. Wybór seminarium/tematu pracy dyplomowej

 

Wybór pracy dyplomowej dokonywany jest z wcześniej zatwierdzonej listy.

Studenci proszeni są o wybór tematu pracy inżynierskiej oraz zgłaszanie się do promotorów w celu uzyskania i podpisania karty tematu pracy od dnia 20 grudnia.  Podpisane karty tematu należy złożyć w sekretariacie Dziekana (p.122) do dnia 31. stycznia.

Istnieje możliwość doprecyzowania tematu i uściślenia zakresu pracy dyplomowej w drodze indywidualnej konsultacji z potencjalnym promotorem.

2. Przygotowanie pracy dyplomowej

3. Analiza antyplagiatowa

Każdy student zobowiązany jest poddać pracę dyplomową analizie antyplagiatowej przed jej akceptacją przez promotora.

4. Złożenie pracy dyplomowej

Termin złożenia pracy dyplomowej upływa co najmniej na 7 dni  przed planowanym egzaminem dyplomowym, jednak nie później niż  15 lutego. Po przekroczeniu tego terminu student zobowiązany jest do złożenia w BOS 2 podania do Dziekana Wydziału o przesunięcie terminu złożenia pracy dyplomowej. Podanie musi być zaopiniowane przez promotora i powinno zawierać informację o stopniu zaawansowania pracy.

5. Egzamin dyplomowy

Egzamin dyplomowy przeprowadzany jest w formie ustnej. Na pisemny wniosek studenta egzamin może zostać przeprowadzony w jednym z języków kongresowych. 

Egzamin dyplomowy odbywa się przed komisją powołaną przez Dziekana, w skład której wchodzą: przewodniczący, promotor, recenzent oraz sekretarz.

Egzamin składa się z dwóch części:

  • pierwsza część dotyczy obszaru pracy dyplomowej i obejmuje odpowiedź na 1. pytanie związane z tematem pracy (pytania ustalane przez Komisję)
  • druga część dotyczy zagadnień kierunkowych i obejmuje odpowiedź na 2. losowo wybrane przez studenta pytania z zakresu wiedzy objętej programem studiów (pytania losowane przez studenta z puli pytań).

Warunkiem zaliczenia egzaminu jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich trzech pytań.

 

Odpowiedzi na pytania są oceniane przez egzaminatorów, odrębnie każde pytanie. Ocena z egzaminu dyplomowego ustalana jest jako średnia arytmetyczna zgodnie z zasadą: mniej niż 3,25 – dostateczny; 3,25÷3,74 - dostateczny plus; 3,75÷4,24 - dobry; 4,25÷4,74 - dobry plus; 5; 4,75÷5,00 - bardzo dobry.

Zgodnie z Regulaminem studiów ocenę końcową na dyplomie stanowi średnia ważona (zaokrąglona do 2 miejsc po przecinku) składająca się z ½ średniej ocen ze studiów, ¼ średniej z oceny pracy dyplomowej oraz ¼ wyniku egzaminu dyplomowego). Ocena ta ustalana jest zgodnie z zasadą: mniej niż 3,30 – dostateczny; 3,30÷3,69 3,5 - dostateczny plus; 3,70÷4,09 – dobry; 4,10÷4,49 - dobry plus; 4,50÷4,89 - bardzo dobry; od 4,90 – celujący.

Wynik ogłaszany jest przez przewodniczącego komisji egzaminacyjnej w obecności dyplomanta i członków komisji.

W przypadku niezaliczenia egzaminu stosuje się zasady opisane w Regulaminie Studiów UZ.

6. Harmonogram egzaminów dyplomowych

Technologia żywności i zywienia człowieka II stopnia

 

Koordynator praktyk

Dr inż. Halina Bartkiewicz. Źródło: archiwum Wydziału

Dr inż. Halina Bartkiewicz
E-mail : praktyki@wnb.uz.zgora.pl

Kierunki studiów:
Żywienie człowieka i dietoterapia

Terminy odbywania i wymiar godzin praktyk zawodowych

Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia

 

Praktyka zawodowa na poszczególnych kierunkach realizowana jest zgodnie z opisem dostępnym w systemie SylabUZ: sylabuz.uz.zgora.pl

Praktyka zawodowa na poszczególnych kierunkach realizowana jest zgodnie z obowiazującym na Uczelni Regulaminem zawodowych praktyk studenckich.

Dokumenty na praktykę

Pliki do pobrania

Dodatkowe informacje

Na kierunku Technologia żywności i zywienia człowieka praca magisterska może mieć charakter eksperymentalny, terenowy lub przeglądowy (opisowy).Praca magisterska powinna pokazywać warsztat badawczy studenta na wyższym poziomie, niż w pracy licencjackiej. Przedstawia szerzej opanowaną przez studenta problematykę badawczą, pełniejszy retrospektywny przegląd i krytyczne wykorzystanie literatury przedmiotowej, źródeł a także uzasadniony właściwy dobór metod badawczych. Naukowy charakter pracy magisterskiej wyraża się także poprzez obiektywnie dobrany przez studenta materiał badawczy, naukowe uzasadnienie przyjętej metody, rozwiązanie problemu oparte na logicznym wywodzie i przemyślanej interpretacji wyników.

Praca dyplomowa za zgodą Dziekana może być napisana w jednym z języków kongresowych.

1. Wybór seminarium/tematu pracy dyplomowej

Wybór pracy dyplomowej dokonywany jest z wcześniej zatwierdzonej listy.

Studenci proszeni są o wybór tematu pracy magisterskiej oraz zgłaszanie się do promotorów w celu uzyskania i podpisania karty tematu pracy do dnia 15 stycznia.  Podpisane karty tematu należy złożyć w BOS 2 (p.119) do dnia 21 stycznia.

Istnieje możliwość doprecyzowania tematu i uściślenia zakresu pracy dyplomowej w drodze indywidualnej konsultacji z potencjalnym promotorem.

  • Lista tematów prac mgr

2. Przygotowanie pracy dyplomowej

3. Analiza antyplagiatowa

Każdy student zobowiązany jest poddać pracę dyplomową analizie antyplagiatowej przed jej akceptacją przez promotora.

4. Złożenie pracy dyplomowej

Termin złożenia pracy dyplomowej upływa 30 czerwca. Po przekroczeniu tego terminu student zobowiązany jest do złożenia w BOS 2 podania do Dziekana Wydziału o przesunięcie terminu złożenia pracy dyplomowej. Podanie musi być zaopiniowane przez promotora i powinno zawierać informację o stopniu zaawansowania pracy.

5. Egzamin dyplomowy

Egzamin dyplomowy przeprowadzany jest w formie ustnej. Na pisemny wniosek studenta egzamin może zostać przeprowadzony w jednym z języków kongresowych. 

Egzamin dyplomowy na studiach drugiego stopnia odbywa się przed komisją powołaną przez Dziekana, w skład której wchodzą: przewodniczący, promotor, recenzent, członek komisji oraz sekretarz.

Egzamin składa się z dwóch części:

  • pierwsza część dotyczy obszaru pracy dyplomowej i obejmuje przedstawienie przez dyplomanta tez pracy dyplomowej i odpowiedź na 2 pytania związane z tematem pracy (pytania ustalane przez Komisję)
  • druga część dotyczy zagadnień kierunkowych i obejmuje odpowiedź na 2. losowo wybrane przez studenta pytania z zakresu wiedzy objętej programem studiów (pytania losowane przez studenta z puli pytań).

Warunkiem zaliczenia egzaminu jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich czterech pytań.

Odpowiedzi na pytania są oceniane przez egzaminatorów, odrębnie każde pytanie. Ocena z egzaminu dyplomowego ustalana jest jako średnia arytmetyczna zgodnie z zasadą: mniej niż 3,25 – dostateczny; 3,25÷3,74 - dostateczny plus; 3,75÷4,24 - dobry; 4,25÷4,74 - dobry plus; 5; 4,75÷5,00 - bardzo dobry.

Zgodnie z Regulaminem studiów ocenę końcową na dyplomie stanowi średnia ważona (zaokrąglona do 2 miejsc po przecinku) składająca się z ½ średniej ocen ze studiów, ¼ średniej z oceny pracy dyplomowej oraz ¼ wyniku egzaminu dyplomowego). Ocena ta ustalana jest zgodnie z zasadą: mniej niż 3,30 – dostateczny; 3,30÷3,69 3,5 - dostateczny plus; 3,70÷4,09 – dobry; 4,10÷4,49 - dobry plus; 4,50÷4,89 - bardzo dobry; od 4,90 – celujący.

Wynik ogłaszany jest przez przewodniczącego komisji egzaminacyjnej w obecności dyplomanta i członków komisji.

W przypadku niezaliczenia egzaminu stosuje się zasady opisane w Regulaminie Studiów UZ.

6. Harmonogram egzaminów dyplomowych

Harmonogram pojawi się wkrótce

rekrutacja.png
Rekrutacja
Więcej
Logo programu Widza Edukacja Rozwój Biało-czerwona flaga i napis Rzeczpospolita Polska Logo Euopejskiego Funduszu Społecznego
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Widza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Nowoczesne nauczanie oraz praktyczna współpraca z przedsiębiorcami - program rozwoju Uniwersytetu Zielonogórskiego", POWR.03.05.00-00-Z014/18