Absolwent studiów drugiego stopnia kierunku technologia żywności i żywienie człowieka ma pogłębioną wiedzę i umiejętności z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka. Posiada kompleksowe wykształcenie w obszarze współczesnych procesów przetwarzania żywności, kontroli jej jakości, bezpieczeństwa produkcji oraz najnowszych trendów w analityce żywności. Wie, jak wykorzystać surowce dla osiągnięcia wymaganych właściwości i oczekiwanej jakości produktów spożywczych. Potrafi analizować procesy technologiczne i proponować ich modyfikacje lub nowe rozwiązania. Ponadto posiada wiedzę specjalistyczną z zakresu racjonalnego żywienia człowieka oraz potrafi ją wykorzystać w działalności zawodowej. Zna i rozumie zasady prowadzenia ukierunkowanej na efektywność ekonomiczną działalności gospodarczej oraz uwarunkowania przynoszącej korzyści współpracy z ludźmi. Posiada wiedzę, umiejętności i kompetencje, aby być świadomym konsumentem i uczestnikiem gospodarki opartej na wiedzy a także współpracować w zespołach ludzkich z ekspertami dziedzinowymi, mając na uwadze odpowiedzialność za zdrowie publiczne. Absolwent ma ugruntowaną świadomość konieczności stałego podnoszenia swoich kompetencji zawodowych. Potrafi posługiwać się językiem obcym, w tym specjalistyczną terminologią w zakresie umożliwiającym swobodną wymianę poglądów z międzynarodowymi ekspertami dziedzinowymi. Absolwent studiów drugiego stopnia ma też wykształconą postawę uczenia się przez całe życie oraz jest przygotowany do kontynuowania rozwoju naukowego w szkołach doktorskich.
Absolwent jest przygotowany do podjęcia pracy w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego, zakładach gastronomicznych i placówkach żywienia zbiorowego, jak i do prowadzenia efektywnej ekonomicznie i zorientowanej na potrzeby rynku działalności gospodarczej w tym zakresie. Może również podjąć pracę w instytutach naukowych, badawczo-rozwojowych, laboratoriach, czy też organizacjach zajmujących się wdrażaniem i kontrolą systemów jakości i pracować w takich przykładowych zawodach: główny technolog, technolog badawczo-wdrożeniowy, kierownik lub specjalista kontroli jakości, kierownik działu produkcji, specjalista rozwoju produktu, menadżer zakładu gastronomicznego czy firmy cateringowej, dietetyk, specjalista ds. żywienia, doradca żywieniowy, laborant - analityk żywności.
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
studia II stopnia
Praktyka zawodowa na poszczególnych kierunkach realizowana jest zgodnie z opisem dostępnym w systemie SylabUZ: sylabuz.uz.zgora.pl
Praktyka zawodowa na poszczególnych kierunkach realizowana jest zgodnie z obowiazującym na Uczelni Regulaminem zawodowych praktyk studenckich.
Dokumenty należy wypełnić elektronicznie i wydrukować dwustronnie.
Na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka praca magisterska może mieć charakter eksperymentalny, terenowy lub przeglądowy (opisowy). Praca magisterska powinna pokazywać warsztat badawczy studenta na wyższym poziomie, niż w pracy licencjackiej. Przedstawia szerzej opanowaną przez studenta problematykę badawczą, pełniejszy retrospektywny przegląd i krytyczne wykorzystanie literatury przedmiotowej, źródeł a także uzasadniony właściwy dobór metod badawczych. Naukowy charakter pracy magisterskiej wyraża się także poprzez obiektywnie dobrany przez studenta materiał badawczy, naukowe uzasadnienie przyjętej metody, rozwiązanie problemu oparte na logicznym wywodzie i przemyślanej interpretacji wyników.
Praca dyplomowa za zgodą Dziekana może być napisana w jednym z języków kongresowych.
Wybór pracy dyplomowej dokonywany jest z wcześniej zatwierdzonej listy.
Studenci proszeni są o wybór tematu pracy magisterskiej oraz zgłaszanie się do promotorów w celu uzyskania i podpisania karty tematu pracy od dnia 20 grudnia. Podpisane karty tematu należy złożyć w sekretariacie Dziekana (p.122) do dnia 31 stycznia.
Istnieje możliwość doprecyzowania tematu i uściślenia zakresu pracy dyplomowej w drodze indywidualnej konsultacji z potencjalnym promotorem.
Każdy student zobowiązany jest poddać pracę dyplomową analizie antyplagiatowej przed jej akceptacją przez promotora.
Termin złożenia pracy dyplomowej upływa 30 czerwca. Po przekroczeniu tego terminu student zobowiązany jest do złożenia w BOS 2 podania do Dziekana Wydziału o przesunięcie terminu złożenia pracy dyplomowej. Podanie musi być zaopiniowane przez promotora i powinno zawierać informację o stopniu zaawansowania pracy.
Egzamin dyplomowy przeprowadzany jest w formie ustnej. Na pisemny wniosek studenta egzamin może zostać przeprowadzony w jednym z języków kongresowych.
Egzamin dyplomowy na studiach drugiego stopnia odbywa się przed komisją powołaną przez Dziekana, w skład której wchodzą: przewodniczący, promotor, recenzent, członek komisji oraz sekretarz.
Egzamin składa się z dwóch części:
Warunkiem zaliczenia egzaminu jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich czterech pytań.
Odpowiedzi na pytania są oceniane przez egzaminatorów, odrębnie każde pytanie. Ocena z egzaminu dyplomowego ustalana jest jako średnia arytmetyczna zgodnie z zasadą: mniej niż 3,25 – dostateczny; 3,25÷3,74 - dostateczny plus; 3,75÷4,24 - dobry; 4,25÷4,74 - dobry plus; 5; 4,75÷5,00 - bardzo dobry.
Zgodnie z Regulaminem studiów ocenę końcową na dyplomie stanowi średnia ważona (zaokrąglona do 2 miejsc po przecinku) składająca się z ½ średniej ocen ze studiów, ¼ średniej z oceny pracy dyplomowej oraz ¼ wyniku egzaminu dyplomowego). Ocena ta ustalana jest zgodnie z zasadą: mniej niż 3,30 – dostateczny; 3,30÷3,69 3,5 - dostateczny plus; 3,70÷4,09 – dobry; 4,10÷4,49 - dobry plus; 4,50÷4,89 - bardzo dobry; od 4,90 – celujący.
Wynik ogłaszany jest przez przewodniczącego komisji egzaminacyjnej w obecności dyplomanta i członków komisji.
W przypadku niezaliczenia egzaminu stosuje się zasady opisane w Regulaminie Studiów UZ.