- Strona główna
- Kształcenie
- Kierunki studiów
- Żywienie człowieka i dietoterapia / Technologia żywności i zywienia człowieka
- Dyplomowanie
- Egzamin dyplomowy magisterski - Żywienie człowieka i dietoterapia
Egzamin dyplomowy przeprowadzany jest w formie ustnej. Na pisemny wniosek studenta egzamin może zostać przeprowadzony w jednym z języków kongresowych.
Egzamin dyplomowy na studiach drugiego stopnia odbywa się przed komisją powołaną przez Dziekana, w skład której wchodzą: przewodniczący, promotor, recenzent, członek komisji oraz sekretarz.
Egzamin składa się z dwóch części:
Warunkiem zaliczenia egzaminu jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich czterech pytań.
Odpowiedzi na pytania są oceniane przez egzaminatorów, odrębnie każde pytanie. Ocena z egzaminu dyplomowego ustalana jest jako średnia arytmetyczna zgodnie z zasadą: mniej niż 3,25 – dostateczny; 3,25÷3,74 - dostateczny plus; 3,75÷4,24 - dobry; 4,25÷4,74 - dobry plus; 5; 4,75÷5,00 - bardzo dobry.
Zgodnie z Regulaminem studiów ocenę końcową na dyplomie stanowi średnia ważona (zaokrąglona do 2 miejsc po przecinku) składająca się z ½ średniej ocen ze studiów, ¼ średniej z oceny pracy dyplomowej oraz ¼ wyniku egzaminu dyplomowego). Ocena ta ustalana jest zgodnie z zasadą: mniej niż 3,30 – dostateczny; 3,30÷3,69 3,5 - dostateczny plus; 3,70÷4,09 – dobry; 4,10÷4,49 - dobry plus; 4,50÷4,89 - bardzo dobry; od 4,90 – celujący.
Wynik ogłaszany jest przez przewodniczącego komisji egzaminacyjnej w obecności dyplomanta i członków komisji.
W przypadku niezaliczenia egzaminu stosuje się zasady opisane w Regulaminie Studiów UZ.